Welke saunahout voor de sauna? – Sauna houtsoorten

 Voor de aftimmering van de wanden en plafond wordt er saunahout gebruikt, omdat er ten opzichte van normale hout er geen hars uit saunahout komt.

De harswerking ontstaat bij normale hout door de hitte van de sauna, waardoor het hout onder andere krom wordt. Hierdoor is het speciaal saunahout ideaal tegen de warmte van de sauna. De beste houtsooten voor de sauna zijn: Noord Europese fichte, Espen, Hemlock en Red Cedar saunahout.

Welke saunahout voor de sauna, saunahout, saunabank, sauna hout, sauna bank, Welke hout voor de sauna, saunabank maken

Wilt u meer weten om zelf een sauna bouwen? Zoals de belangrijke details voor het bouwen van de sauna of om een bouwtekening van uw sauna te krijgen?

Sauna Houtsoorten 

De sauna houtsoorten bestaan uit: Noord Europse Fichte, Espen saunahout, Hemlock en Red Cedar. 

 

  • Noord Europese Fichte

De Noord Europese fichten zijn mede door hun voordeligheid en sterke kwaliteit. Het meeste gebruikte saunahout in Finland. Het hout heeft een blanke structuur met noesten en zijn zowel in 12mm als 18mm dikte te vinden. 

 

  • Espen saunahout

Het Espen saunahout is evenals de fichte van sterke kwaliteit, wel heeft het qua houtstructuur een witte luxe uitstraling zonder knoesten. Tevens is de dikte van het saunahout 16mm. 

 

  • Hemlock 

De hemlock schroten hebben een levendige roodbruine gevlamde structuur. Bovendien hebben de hemlock schroten een dikte van 13,5mm en kleurt het donker met een regelmatiger structuur. 

 

  • Red Cedar

Red cedar is kenmerkende door zijn roodachtige kleur, luxe afwerkingen en dat er geen knoesten aanwezig zijn. Daarnaast hebben de schroten een dikte van 11mm dik. En zitten er donkerder en lichtere schroten door elkaar.

Saunabanken – houtsoorten

Naast de eerdergenoemd saunaschroten worden er andere houtsoorten voor de saunabanken gebruikt, namelijk: Abachi, Espen en Elzen. 

 

  • Abachi 

Het abachi hout heeft een witte structuur zonder knoesten. Hierdoor is het goed te combineren met verschillende andere houtsoorten. En door zijn populariteit van abachi zijn er meerdere onderdelen te maken. Zoals de rugleuningen, bank afdichtingen en vloerroosters van Abachi. Daarnaast kan er met een kwartronde gefreesd abachi balk (afronding van 50 mm) zowel een kachel beschermrek als een afronding van bank gemaakt worden. 

 

  • Espen 

Het Espen saunabank hout heeft een rustige, witte en stoer uitstraling.De rustige luxe uitstraling ontstaat, omdat er geen knoesten in het hout zitten. Bovendien kunnen er met de espen saunabank latten eveneens andere sauna materialen gemaakt, worden zoals saunakachel beschermrekken en vloerroosters. 

 

  • Elzen 

Het elzen saunahout heeft een luxe uitstraling door zijn bruinachtig kleur. Bovendien heeft het Elzenhout door zijn populariteit meerdere onderdelen zoals losse banklatten, prefab saunabanken, opstapbankjes en meer. Tenslotte kan er met de kant en klare (prefab) elzen banken eenvoudig en snel een prachtige bank in elkaar gesteld worden.

Meer blog items...

Zelf sauna bouwen: Hoe doe je dat?

Zelf sauna bouwen Om zelf een sauna te bouwen is een geschikte stappenplan even belangrijk als de sauna materialen. Bij de materialen zijn er ruime mogelijkheden om uit te kiezen, zoals verschillende sauna hout(soorten), kachels, deuren, banken en accessoires. Zodat u daarmee uw uiteindelijk uw eigen droom sauna kan bouwen aan de hand van het [...]