Sauna hout

In Nederland kan je niet bij een plaatselijk bouwmarkt sauna hout kopen. Ook niet alle houtsoorten zijn geschikt voor verwerking in de sauna.

U vindt bij Topsauna een breed sortiment kwaliteit zelfbouw materialen en hout voor het bouwen van uw eigen sauna. Bouwt u dan zelf uw sauna in een schuurtje, onder een schuine zolder verdieping of onder een trapkast.

 Geen hout uit bouwmarkt

Als u schroten voor uw sauna bij een bouwmarkt haalt, krijgt u veel problemen. Door de warmte komt buitengewoon veel (hete) hars uit, grote knoesten laten los en het hout is vaak heel krom. Het hout krimpt en zorgt voor moeilijkheden. Bespaar niet op het saunahout.

Omdat een Finse sauna erg heet en vochtig wordt, worden er hoge eisen aan de houtsoort gesteld en hoe de sauna wordt gemaakt. Om de benodigde gewenste temperaturen te bereiken dient het sauna achter het hout goed geïsoleerde te worden. Niet te vergeten aluminiumfolie.

Betegelde sauna

Soms krijgen wij een vraag, waarom een sauna wordt niet betegeld met tegels i.p.v. sauna schroten. Het warmte van een Finse saunakachel voelt niet aangenaam in een betegelde “harde” ruimte.

Geschikte houtsoorten

Wij hebben voor de aftimmering van de sauna Noord Europees Fichte schroten, Espen, Elze, Red Ceder en Hemlock schroten. Het gezamenlijke kenmerk van deze houtsoorten zijn dat ze zacht hout zijn. Bij hoge temperaturen voelen deze houtsoorten prettig omdat zacht hout geleidt warmte slecht. Deze houtsoorten zijn van hoge kwaliteit en speciaal geschikt voor het bouwen van sauna’s.

Bereken je wat je nodig hebt

Een gemiddelde sauna heeft 100 sauna schroten nodig. Als u wil, kunt u een eenvoudige plattegrond sturen met de maten en het hoogte van de sauna. (Een ideale plafondhoogte in een sauna is ongeveer 2,10 m.) Wij kunnen rekenen hoe veel hout heeft u nodig in de sauna. De sauna schroten kunnen horizontaal of verticaal geplaatst worden.

Geschikte saunabanken hout

Voor saunabanken hebben wij Abachi, Espen en Elze latten. Elzen saunabank latten hebben wij los waar uit u kunt zelf een saunabank maken. Maar wij hebben ook hele mooie kant en klare Elzen saunabanken, er bij ronde hoekstukken, saunabank eindstukken, rugleuningen, frontafdichtingen en kant en klare sauna opstapbanken van Elzen hout. Ze zien prachtig uit!

Hier naast treft u een overzicht van verschillende houtsoorten op rij die geschikt zijn voor aftimmering van de sauna en voor sauna banken. Deze hebben wij uit voorraad leverbaar. Heeft u nog vragen, horen wij ze graag.