Sauna hout

In Nederland kunt uw niet bij een plaatselijk bouwmarkt sauna hout kopen. En verder zijn niet alle houtsoorten geschikt voor de bouw van de eigen sauna.

U vindt bij Topsauna een breed assortiment van materialen en onderdelen om een sauna te bouwen. Zoals sauna hout, sauna banken en sauna kachels. Maar op deze pagina gaat het uitsluitend over het saunahout voor de sauna banken als voor de aftimmering zodat u daarmee een zelf een sauna kan bouwen in een schuurtje, schuine zolder of onder een trappenkast.

 Geen hout uit bouwmarkt

Als u voor de bouw van de sauna schroten bij een bouwmarkt haalt, gaan er problemen komen. Zo komt er door de warmte van de saunakachel buitengewoon veel (hete) hars uit het hout, laten grote knoesten los en wordt het hout heel vaak krom. Verder gaat het hout krimpen en dat zorgt voor moeilijkheden, waardoor er niet verstandig is om op het saunahout te besparen.

Omdat een Finse sauna erg heet en vochtig wordt, worden er hoge eisen aan het sauna hout gesteld en hoe de sauna wordt gemaakt. Om de benodigde gewenste temperaturen te bereiken dient het sauna achter het hout goed geïsoleerde te worden aan de hand van een goed geraamte met aluminiumfolie.

Betegelde sauna

Soms krijgen wij een vraag, waarom een sauna wordt niet betegeld wordt met tegels in plaats van sauna schroten. De reden daarvoor is dat de warmte van een Finse sauna kachel niet aangenaam voelt in een betegelde “harde” ruimte. Waardoor het saunahout de ideale oplossing is voor een sauna ruimte.

Geschikte houtsoorten

Wij hebben voor de bouw van de sauna verschillende soorten saunahout:

 

Het gezamenlijke kenmerk van deze sauna houtsoorten zijn dat het om zacht saunahout gaat die bij hoge temperaturen prettig aanvoelen, omdat zacht hout warmte slecht geleidt. Verder zijn deze sauna houtsoorten van hoge kwaliteit en speciaal geschikt voor het bouwen van een eigen sauna of voor het zelf bouwen van een sauna.

Bereken je wat je nodig hebt

Een gemiddelde sauna heeft 100 sauna schroten nodig. En om uw daarmee verder te helpen kunt uw een eenvoudige plattegrond sturen met de maten en hoogte van de sauna. (Een ideale plafondhoogte in een sauna is ongeveer 2,10 m.). Zodat wij kunnen berekenen hoeveel hout u nodig heeft voor de bouw van uw sauna en hierbij is het belangrijk om te melden dat de saunaschroten zowel verticaal als horizontaal geplaatst kunnen worden.

Geschikte saunabanken hout

De saunabanken kunnen op verschillende wijze gemaakt worden bij een zelfbouw sauna. Ten eerste kan er voor uw eigen sauna gekozen worden uit verschillende saunahout latten waarmee uw los de saunabank kan maken:

Maar wij hebben voor de zelfbouw sauna ook verschillende kanten en klare sauna banken en onderdelen van die saunabank. Zoals ronde sauna hoekstukken, sauna eindstukken, sauna rugleuning, sauna frontafdichting en een sauna opstapbank

 

De bovenstaande overzichten over saunahout en saunabanken zijn geschikt voor de bouw van uw sauna eigen sauna of zelfbouw sauna en zijn tevens op voorraad. Indien uw vragen heeft, horen wij ze graag.