Saunakachel houtgestookt

De saunakachel houtgestookt is het meeste sfeervolle voor de sauna, omdat het knapperende houtvuur en de weergave van de vlammen het traditionele saunagevoel geven. Bovendien heeft de houtgestookt saunakachel meerdere voordelen: Zo heeft u ten opzichte van een elektrische saunakachel (met soortgelijk verwarmingscapaciteit) geen krachtstroomcapaciteit nodig. Hierdoor is een sauna houtkachel ideaal indien uw te weinig elektrische capaciteit heeft voor krachtstroom. Verder ontstaat er een lekkere vochtige warmte. waardoor de sauna intenser wordt beleefd dan de elektrische variant. 

 

Saunakachel houtgestookt

Voor de saunakachel houtgestookt heeft u een afvoerpijp nodig die zowel bovenaf als achteruit geplaatst kan worden naar. Hierbij bestaat de afvoerpijp uit twee delen, de enkelwandig pijp die bedoeld is voor in de sauna en de dubbelwandig pijp voor buiten de sauna. Indien de pijp van bovenaf wordt gemonteerd dan kunt u vanaf de saunakachel beginnen met enkelwandig pijp waarna u doorgaat met de dubbelwandig pijp. Hierdoor blijft de warmte van de enkelwandig pijp in de sauna zelf. Maar als uw de pijp achteruit plaats in de sauna houtkachel waardoor het gelijk door de wand heen gaat, dan heeft u een dubbelwandig pijp nodig. Verder is de werking van de houtgestookt saunakachel erg eenvoudig, omdat uw het brandhout in de haard doet en de snelheid van het branden gemakkelijk regelt aan de hand van de asla. 

 

Houtgestookt saunakachel modellen

De sauna houtkachels zijn van de Finse merken Harvia en Kota Kura en het meeste bekend daarvan is de Harvia saunakachel. Hiervan zijn ook de meeste modellen zoals de Harvia M serie met de Harvia M1, Harvia M2 en Harvia 3 die bedacht zijn voor de kleinere sauna, terwijl de Harvia 36 en 26 pro geschikt zijn voor de grotere sauna’s. De Kota Kuru 14 is geschikt voor de grootte saunaruimte vanaf 8 tot met 14 m³, maar er is ook de Kota Kura 20 waarmee u eenvoudig een saunaruimte van 10 tot met 20 m³ kan verwarmen.