Saunakachel houtgestookt

Een saunakachel houtgestookt creëert de meeste sfeervolle sauna-ervaring, omdat het knapperende houtvuur en de vlammen het traditionele saunagevoel geven.

De houtgestookt saunakachel heeft meerdere voordelen:

  • Geen krachtstroom nodig, ten opzichte van de elektrische saunakachel
  • Ideaal als u niet genoeg elektrische capaciteit heeft voor krachtstroom.
  • De warmte is lekker vochtig, waardoor de sauna intenser wordt beleefd dan bij de elektrische variant.

Saunakachel houtgestookt

Bij de saunakachel houtgestookt heeft u een afvoerpijp (voorbeeld) nodig die zowel bovenaf als achteruit geplaatst kan worden. Hierbij bestaat de afvoerpijp uit twee delen: De enkelwandig pijp is bedoeld om binnen de sauna te gebruiken, terwijl de dubbelwandige pijp voor buiten de sauna bedoeld is. 

Als de pijp van bovenaf wordt gemonteerd, kunt u vanaf de saunakachel beginnen met de enkelwandige pijp en doorgaan met de dubbelwandige pijp. Hierdoor blijft de warmte van de enkelwandige pijp in de sauna zelf. Maar als u de pijp vanaf de houtgestookte saunakachel door de wand naar achteren plaats, heeft u een dubbelwandige pijp nodig.

Houtgestookte saunakachel modellen

De houtkachels zijn van de Finse merken Harvia en Kota Kura, waarvan de Harvia saunakachel het meest bekend is. De meeste modellen zijn speciaal ontworpen voor kleinere sauna’s, zoals de modellen Harvia M serie: de Harvia M1, Harvia M2 en Harvia 3, die bedacht zijn voor de kleinere sauna, terwijl de Harvia 36 en 26 pro geschikt zijn voor de grotere sauna’s. De Kota Kuru 14 is geschikt voor saunaruimtes van 8 tot met 14 m³, terwijl de Kota Kura 20 geschikt is voor het verwarmen van saunaruimtes van tussen de 10 en 20 m³.