Zelf sauna bouwen

Om zelf een sauna te bouwen is een geschikte stappenplan even belangrijk als de sauna materialen. Bij de materialen zijn er ruime mogelijkheden om uit te kiezen, zoals verschillende sauna hout(soorten), kachels, deuren, banken en accessoires. Zodat u daarmee uw uiteindelijk uw eigen droom sauna kan bouwen aan de hand van het volgende stappen:

 

1. Welke ruimte is geschikt voor een zelfbouw sauna?

De eerste stap is om te bekijken waar u de zelfbouw sauna zou willen hebben. Maar door het eigen ontwerp en constructie kan dat zowel binnen als buiten. Binnenshuis zou een sauna op de zolder, in een badkamer of in een ongebruikte ruimte geplaatst kunnen worden. Voor buitenshuis kan de sauna in tuinhuisje, garage, onder een overkapping of een soortgelijke ruimte geplaatst worden. 

 

2. Saunaruimte berekenen & saunakachel kiezen

Nadat u de geschikte saunaruimte heeft gevonden, is het handig om de lengte, breedte en hoogte van de ruimte op te meten. Hiermee weet ook de kubieke meters om daarmee het vermogen van de sauna te berekenen. Hierna kunt u mede met de berekening van het vermogen de beslissing maken voor een elektrische saunakachel of houtgestookte saunakachel. 

Bij de elektrische saunakachel zijn er twee mogelijkheden: 230 volt of 400 volt. Voor een kleinere sauna is een saunakachel 230v geschikt, terwijl een ruimte die groter is dan 6m3 een kachel van 400 volt nodig heeft.

Wel is het belangrijk om te vermelden dat u krachtstroom nodig heeft bij uw netbeheerder voor een 400 volt saunakachel. Hierbij moet er een kabel getrokken, worden vanuit de meterkast naar de saunakachel. Deze siliconen kabel is hittebestendig en geschikt voor de kachel. Tenslotte is meer informatie over zowel de elektrische als houtgestookte saunakachel terug te vinden op Topsauna. 

 

3. Het sauna hout bepalen. 

Om het sauna hout te bepalen is het goed om het onderscheid tussen hout voor de aftimmering (schroten) en de banken te weten. Voor de saunaschroten wordt het volgende hout gebruikt:

Daarnaast zijn er de volgende houtsoorten voor de saunabanken.

 

4. Isolatie voor de sauna

Het halve werk van de sauna is de isolatie van de sauna. Hierbij is de basis om een stevig geraamte te maken, waarin het glaswol of steenwol geplaatst wordt. Verder is het belangrijk om het glaswol dampdicht te maken met aluminiumfolie en het af te plakken met aluminiumtape. Hierdoor blijft de warmte goed in de saunaruimte, beschermt het tegen schimmels en wordt de sauna eerder warm. 

 

5. De saunadeur bepalen

Er zijn twee soorten saunadeuren namelijk een glazen saunadeur en houten saunadeur. Voor de glazen saunadeur zijn er drie kleuren mogelijk namelijk: Brons, helder en grijs. Tevens heeft de houten saunadeur een smal kijkraam en is het passender voor een buitensauna, omdat deze ten opzichte van een glazen deur minder warmte verliest.

 

6. Ventilatieroosters plaatsen

Voor de saunagang zijn er twee ventilatieroosters nodig om de frisse luchttoevoer te regelen. Hierbij zijn de ventilatieroosters eenvoudig opener en dichter te maken bij een bepaalde luchtvochtigheid, waardoor u benauwdheid gevoel in de sauna voorkomt. De eerste ventilatierooster wordt achter de kachel geplaatst, waarna de tweede hoog schuin tegenover de kachel geïnstalleerd wordt.   

 

7. Sauna accessoires kiezen. 

Nadat de belangrijkste stappen zijn uitgevoerd, kan de sauna helemaal afgerond worden met de verschillende sauna accessoires, zoals: Sauna emmer en lepel, wandlamp, hoofdsteunen, thermo- en hygrometer en de populaire sauna relax stoel

 

Wilt u meer weten om zelf een sauna bouwen? Zoals de belangrijke details voor het bouwen van de sauna of om een bouwtekening van uw sauna te krijgen? 

Zelf sauna bouwen, sauna bouwen, sauna zelf bouwen , zelfbouw sauna, zelf een sauna bouwen, zelf sauna maken , zelf sauna bouwen binnen

Meer blog items...

Welke saunahout voor de sauna? – Sauna houtsoorten

Welke saunahout voor de sauna? - Sauna houtsoorten  Voor de aftimmering van de wanden en plafond wordt er saunahout gebruikt, omdat er ten opzichte van normale hout er geen hars uit saunahout komt. De harswerking ontstaat bij normale hout door de hitte van de sauna, waardoor het hout onder andere krom wordt. Hierdoor is het [...]